elektrobicykel Engwe Ep-2 PRO vo farbe orange s výkonom 750W a dojazdom 80km

RECENZIA ENGWE EP-2 PRO

ENGWE EP-2 PRO RECENZIA – 750W

Engwe EP-2 Pro je snáď najobľúbenejší skladací elektrobicykel, ktorý si rozhodne zaslúži našu pozornosť. Tento elektrobicykel sa pýši výbornými recenziami, obrovskou komunitou a aj preto sme sa rozhodli vám ho predstaviť. Tí, ktorí si už kúpili svoje Engwe a mali možnosť ho otestovať len potvrdzujú, že ide o vynikajúci elektrický horský bicykel: odolný, bezpečný a extrémne vysoký výkon!

Recenzia na elektrobicykel Engwe Ep-2 PRO
Engwe Ep-2 PRO

O výrobcovi ENGWE

Engwe Logo
Engwe Logo

ENGWE je Čínska spoločnosť, ktorá sa špecializuje na výrobu FATBIKE elektrobicyklov vynikajúcej kvality za dostupnú cenu. Spoločnosť ENGWE bola založená trojicou mladých zakladateľov, ktorý ani netušili, že ich elektrické bicykle sa budú o necelých 8 rokov predávať po celom svete a získajú takmer miliónom fanúšikov. ENGWE si stanovila za cieľ vyrábať e-bicykle s pokročilejšími funkciami a štýlovou estetikou, pričom zostáva verná svojmu pôvodnému konceptu, dôsledne si zachováva cenu a funkčný dizajn.

Obsah balenia:

  • 1 x skladací elektrobicykel ENGWE EP-2 Pro
  • 1x sedadlo
  • 1 x 13 Ah batéria
  • 1 x nabíjačka batérie
  • 1 x montážne náradie
  • 2x pedále
  • 1 x riadidlá dodávané namontované na bicykli
  • 1 x používateľská príručka

    Zadný nosič, odrazky a doplnky sú už predmontované. Elektrobicykel ENGWE je do pár minút po vybalení pripravený na jazdu.

Konštrukcia a spracovanie

Engwe Ep-2 Pro kvalita
Engwe Ep-2 Pro kvalita

Výber materiálov a kvalita spracovania ENGWE EP-2 Pro sú vzhľadom na cenovú kategóriu vynikajúce. Zvary sú trochu drsnejšie, ale čisté. Citeľné drnčanie, ťahanie či škrípanie sa vôbec neprejavilo. To isté platí o skladacom mechanizme, ktorý bezpečne drží aj po niekoľkonásobnom zložení. Treba rozhodne opomenúť aj maximálnu nosnosť 150 kg, kde si prídu na svoje aj veľkí chlapi!

Engwe Ep-2 Pro detail
Engwe Ep-2 Pro detail

Vzhľad, najmä pokiaľ ide o výraznú nálepku ENGWE na ráme, je ako vždy vecou vkusu. Elektrobicykel je dostupný v 3 – farbách a to čierna, šedá alebo oranžová. Jediné, čo pôsobí mierne rušivým dojmom, je vedenie káblov na riadidlách. Káble mierne vyčnievajú z riadidiel to je ale údel elektrobicykla.

Motor a pohon

Engwe Ep-2 Pro motor
Engwe Ep-2 Pro motor

ENGWE EP-2 PRO určite nesklame očakávania, vďaka silnému 750 W motoru, ktorý dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 45 km/h a za akýchkoľvek podmienok a zdolávať svahy až do 30°

Motor, ktorý je osadený v náboji zadného kolesa s výkonom 750W robí z ENGWE EP-2 Pro skutočne výkonnú beštiu. Elektromotor produkuje v maximálnej záťaži výkon až 1000W a vďaka vysokému krútiacemu momentu 80 Nm, elektrobicykel veľmi ľahko dosiahne maximálnu rýchlosť: 45 km/h, a nemá najmenší problém stúpať do kopca, či poradiť si s veľkou záťažou.

Engwe Ep-2 Pro pohon
Engwe Ep-2 Pro pohon

Elektrobicykel možno v zásade jazdiť v týchto 3 režimoch:

Režim 1: Režim bez pomoci. Aby sa e-bike rozhýbal, musíme šliapať do pedálov. Elektromotor nám nepomáha.

Režim 2: Režim pedálového asistenta. Ide o asistenciu pedálov, Motor dodáva energiu iba vtedy, keď šliapnete do pedálov. Úroveň podpory je možné zvoliť v 5 úrovniach.

Režim 3: Plne elektrický režim. V tomto režime nemusíte šliapať do pedálov, rýchlosť môžete regulovať pomocou plynovej rukoväte na riadidlách.

Batéria a dojazd

Engwe Ep-2 Pro bateria
Engwe Ep-2 Pro bateria

Elektrobicykel je vybavený 13 Ah lítium-iónovou vyberateľnou batériou, ktorá je osadená priamo v ráme bicykla. Batéria je tak najlepšie chránená pred vonkajšími vplyvmi. Ďalšími výhodami sú optimálne rozloženie hmotnosti, pretože batéria je jednou z najťažších častí elektrobicykla, vyššia stabilita rámu a lepší vzhľad, pretože skrytá batéria nekazí celkový dizajn.

Batéria je zabezpečená zámkom, ktorý sa nachádza zo spodnej časti rámu. Batériu je potrebné pred jazdou zapnúť otočením kľúčika, bez toho batéria energiu nedodáva. Zámok teda zároveň funguje ako zariadenie proti krádeži a súčasne ako zapaľovanie. Jedinou nevýhodou je, že kľúč musí byť za jazdy natrvalo zasunutý. Kľúč by bolo v budúcnosti asi lepšie umiestniť na riadidlá.

Engwe Ep-2 Pro zámok batérie
Engwe Ep-2 Pro zámok batérie

Dojazd

Dojazd je vždy ťažké vyčísliť, pretože veľmi závisí od štýlu jazdy, hmotnosti užívateľa, geografických faktorov, či aktuálnej okolitej teploty, ktorá aktívne vplýva na batérie. Dojazd nameraný v našom teste bol v priemere 45 km s plynovou rukoväťou. To platí minimálne pre telesnú hmotnosť cca. 75 kg a prevažne rovinatý terén.

V režime pomoci je možné docieliť vyšší dojazd. Do 70-80 km je tu reálna hodnota v závislosti na fyzickej kondícii.

Engwe Ep-2 Pro nabijanie
Engwe Ep-2 Pro nabijanie

Nabíjanie batérie je možné aj priamo v ráme elektrobicykla. K nabíjacej zásuvke sa dostanete cez malý otvor na ráme. Výhodnejšie je však vybrať batériu a nabiť ju oddelene od bicykla. Doba nabíjania je približne 6 Hodín.

Kompatibilita batérií ENGWE

Náhradná Batéria pre elektrobicykel ENGWE s kapacitou 16 Ah
ENGWE Batéria 16 Ah

Veľkou výhodou je kompatibilita batérií či už ide o 13 Ah alebo silnejšiu 16 Ah batériu. Batérie je možné medzi bicyklami kombinovať. Pokiaľ vám teda nebude stačiť batéria dodávaná priamo s elektrobicyklom, môžete si dokúpiť silnejšiu a výkonnejšiu batériu – kompatibilita je zaručená!

Pneumatiky a výbava

ENGWE EP-2 PRO je vybavený tučnými pneumatikami o veľkosti 20-Palcov, ktoré menia kladickú skladačku na FATBIKE. Veľkou výhodou oproti bežným elektrobicyklom je vysoká tlmiaca schopnosť. Široké pneumatiky ponúkajú nielen lepšiu priľnavosť, ale zvyčajne sú nahustené na menší tlak, čo zaisťuje mimoriadny tlmiaci účinok.

Engwe Ep-2 Pro pneumatika
Engwe Ep-2 Pro pneumatika

To je presne dôvod, prečo sa mnoho FATBIKOV zaobíde bez prídavných odpružení. ENGWE EP-2 Pro má však odpruženú vidlicu, ale upúšťa od zadného odpruženia. Napriek tomu sú jazdné vlastnosti veľmi komfortné.

Na prednom a zadných kolese sú k dispozícii kovové blatníky. Kovový nosič na batožinu slúži aj ako sedadlo spolujazdca, aj keď by ste nemali stratiť zo zreteľa maximálnu nosnosť 150 kg. Medzi ďalšie funkcie patria mechanické kotúčové brzdy, brzdové svetlo, ktoré sa rozsvieti pri brzdení, a jasné LED svetlomety.

Engwe Ep-2 Pro brzda
Engwe Ep-2 Pro brzda

Rozloženie a zloženie elektrobicykla

Elektrobicykel ENGWE je pri odbalení z prepravnej krabice, potrebné zložiť do polohy pre jazdu. Pneumatiky sú už naplnené vzduchom, ale pred jazdou by ste mali znova skontrolovať tlak v pneumatikách. Dôležitá je aj rýchla kontrola bŕzd. Pri našom teste boli brzdy nastavené príliš slabo. Brzdy sa nastavujú naozaj jednoducho a zlepšíte si jazdný komfort.

Engwe Ep-2 Pro zložený
Engwe Ep-2 Pro zložený

Ďalšie zloženie alebo rozloženie skladacieho bicykla je hotové v priebehu niekoľkých sekúnd a v niekoľkých jednoduchých krokoch. Tu stačí narovnať riadidlá a zaistiť pomocou poistky, elektrobicykel rozložiť pomocou sklápacieho mechanizmu na stredovej tyči a tiež zafixovať pomocou poistky a následne už len vyrovnať sedlo.

Po rozložení ENGWE EP-2 Pro narastie do veľkosti 167 x 53 x 118 cm. Sotva je menší ako plnohodnotný bicykel.

Engwe Ep-2 Pro rozloženie
Engwe Ep-2 Pro rozloženie

Rovnako ako rýchlo sa elektrobicykel rozloží, dá sa aj v opačnom poradí opäť zložiť. Vďaka podpere je zložený elektrobicykel stabilný na zemi bez toho, aby sa zeme dotýkali ozubené kolieska alebo iné dôležité časti. Rukoväť na ráme uľahčuje zdvíhanie. Bicykel sa ľahko zmestí do kufra malého auta.

ENGWE EP-2 PRO Pocity pri jazde

Režim asistencie

Po zapnutí je elektrobicykel automaticky v režime pedálového asistenta úrovne 1, ktorý zapína motor s oneskorením asi 3 sekúnd po tom, ako začnete šliapať do pedálov.

Engwe Ep-2 Pro
Engwe Ep-2 Pro

Pri nastavení režimu asistenta na úroveň 5 paralelne s prevodmi, dosiahnete maximálnu rýchlosť cca. 45 km/h na rovinatom úseku. Túto rýchlosť sme namerali pri telesnej hmotnosti 75 kg. Tí ťažší sa môžu z ENGWE EP-2 Pro rozbehnúť rýchlosťou okolo 40 km/h.

Ak prestanete šliapať, asistencia sa automaticky zastaví s miernym oneskorením.

Režim Moped 

Režim moped je pred prvou jazdou nutné aktivovať. Pri režime mopedu,  môžete akcelerovať pomocou plynovej rukoväte a nemusíte šliapať do pedálov. Akcelerácia je v tomto momente oneskorená len minimálne. Ak podržíte plyn 8 sekúnd a viac, elektrobicykel zapne tempomat. Rýchlosť sa následne udržiava konštantná.

Engwe Ep-2 Pro sedadlo
Engwe Ep-2 Pro sedadlo

Pocity z jazdy

Vďaka širokým pneumatikám 20 x 4 palcov poskytuje ENGWE EP-2 Pro harmonický a bezpečný zážitok z jazdy. Na skladacom bicykli môžu bez problémov jazdiť aj ľudia s výškou do 1,95 cm. Hoci je elektrobicykel odpružený len na vidlici vpredu, jazdí pohodlne plynulo aj na nerovnom povrchu. Elektrobicykel ENGWE využijete na výlety po cestách, poľných cestách alebo cez les. V závislosti od situácie je možné odpruženie prednej vydlice uzamknúť pomocou zámku. Sedlo na bicykel je pohodlné a je vhodné aj na dlhšie výlety.

Hodnotenie

ENGWE EP-2 Pro nás úplne presvedčil a je to najlepší e-bike, aký sme doteraz testovali. Samozrejme, nájdu sa tu aj nejaké výčitky, ako napríklad nevhodné umiestnenie zámku, či vedenie káblov od riadidiel po vidlicu. Prevažujú však pozitívne dojmy. Vďaka širokým pneumatikám ponúka ENGWE EP-2 Pro skvelú ovládateľnosť aj na nerovnom teréne, jeho výkon nás doslova uchvátil a konštrukcia bicykla je na

Plusy:                                                                                                          Mínusy:

Kvalitné spracovanie                                                                                                                                      Vedenie káblov od riadidiel k vidlici

Výkon                                                                                                                                                                          Zlé umiestnenie zámku

Odnímateľná Batéria

Komfortné sedadlo

Pripravený na jazdu v niekoľkých krokoch

Veľmi dobré jazdné vlastnosti (priľnavosť, zrýchlenie, manévrovateľnosť)

Dobré brzdy s LED brzdovými svetlami

7-stupňová prevodovka Shimano

Oceľový nosič

Elektrobicykel Engwe EP-2 PRO za najlepšiu cenu nájdete tu

3 Komentáre

  1. 27. októbra 2023 o 12:46

    Rekuperacia

    Dobrý deň,
    Viete mi poradiť ako si aktivovať rekuperaciu na egwe 2 pro zakúpil som si ho u vas.
    Dakujem

    Odpovedať
  2. 27. októbra 2023 o 12:47

    Rekuperacia

    Ako sa dá aktivovať rekuperaciq ?

    Odpovedať
    1. 31. októbra 2023 o 18:06

      Viliam Flesko

      Dobrý deň, rekuperáciou elektrickej energie je vybavený drahší model elektrobicykla Engwe Engine Pro. Žiaľ model Ep-2 Pro rekuperáciu nepodporuje.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

DomovKategórie
Hľadať
Najkolobežky